Lezen, lezen: het is zowel mijn werk als mijn hobby. Ik lees ter ontspanning van W.G. van der Hulst tot John Newton, van Marilyn Robinson tot Martin Bossenbroek, maar schrijf vooral recensies van historische publicaties. Op deze pagina vind je een enkele recensies. 

VOC-koopman Jan Bekker Teerlink strandt driemaal op thuisreis

´Driemaal een reis naar China maken en driemaal kort bij huis stranden: als een romanschrijver dit zou bedenken zou je het boek wegleggen omdat het te ongeloofwaardig is. Historicus Roelof van Gelder heeft echter genoeg bronnen om te bewijzen dat het Jan Bekker Teerlink wel degelijk overkwam... Lees hier verder

 

Pieter van Os won met zijn Liever dier dan mens  zowel de Brusseprijs als de Libris Geschiedenis Prijs. Wat is het levensverhaal van Mala Kizel inderdaad aangrijpend en indringend verteld door Van Os.

De geboorte van onze dochter Hannah, inmiddels 12 jaar geleden, heeft mijn leven ingrijpend veranderd.  Vanwege zowel lichamelijke als verstandelijke beperkingen heeft zij heel intensieve zorg nodig. Tot het schrijven van de serie over gehandicaptenzorg door de eeuwen heen werd ik dan ook geïnspireerd door onze zoektocht naar goede zorg voor onze Hannah.  Graag lees en recenseer ik ook boeken over zorg(enkinderen), nu en in het verleden.

Zo las ik bijvoorbeeld dit boek over het lot van gehandicapten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin de vraag wordt beantwoord of zij net zo voor hun lot hadden te vrezen als gehandicapten in Duitsland.

Onderstaand  boek kreeg ik bijna niet uit - het leek soms bijna teveel op onze zoektocht naar goede zorg voor Hannah.. Wat gun ik iedereen die iets met zorg te maken heeft in Nederland, dit boek - en wat gun ik iedereen een broer zoals Manuel die had!

Dagboeken weerspiegelen het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland

„Van meer belang lijkt het mij de dagelijkse gebeurtenissen te registreren voor hen, die zich later een beeld willen vormen van wat hier is gebeurd. Ik heb dus de plicht met schrijven door te gaan.” De Nederlandse journalist Philippus Mechanicus besefte in de Tweede Wereldoorlog hoe belangrijk het was om te blijven schrijven.

De Amerikaanse journalist Nina Siegal heeft het dagboek van Mechanicus en dat van zes anderen deels gepubliceerd in ”Vergeten dagboeken”. Daaruit blijkt wel hoezeer Mechanicus gelijk had met zijn opmerking..... (lees hier verder)

Met enige regelmaat recenseer ik ook voor Traces of War, een digitaal platform voor het verspreiden van kennis over de Tweede Wereldoorlog.

Recent las ik bijvoorbeeld 'het geloof van mijn vader' van Corien van Zweden, over de prachtig verwoorde zoektocht naar hoe één gebeurtenis in de oorlog haar opa bevestigde in zijn geloof, terwijl haar vader juist daardoor zijn geloof verloor en wat dat met haar geloof deed. 

Op deze pagina vind je het overzicht van alle recensies die ik schreef voor ToW. En via deze link vind je een aantal andere recensies die nog online staan terug.